با احساس لزوم بیشتر به استحکام در صنایع ساختمانی احتیاج به بتن یکی از ضروریات شده است و دیگر به ندرت ساختمانی بدون پی بتنی ساخته میشود، در ادامه با مبانی بتن ریزی و مزایا و مواد تشکیل دهنده بتن آشنا خواهیم شد.
به گزارش گروه ساختمانی آبان، بتن یکی از مواد اولیه ساختمان سازی است که در زمره پر استفاده ترین مصالح ساختمانی قرار گرفته است. در سراسر دنیا از بتن در صنعت ساختمان سازی استفاده میشود و تنها مصالح ساختمان سازی است که درجه محافظتی خوبی در مقابل تغییر فصلها دارد.
سیمان و آب تشکیل یک ماده چسبنده می دهد که باعث می شود سنگدانه و ماسه به یکدیگر بچسبند.
آب به منظور ایجاد واکنش شیمیایی با سیمان (هیدراتاسیون) ضروری است و رابطه مستقیم با عملکرد بتن دارد. اندازه حجم آب مصرفی در بتن بر حسب اندازه حجم سیمان معین میشود که به آن نسبت آب به سیمان گفته می شود. هرچه نسبت سیمان به آب بیشتر باشد مقاومت بتون بیشتر می شود.
سنگدانه موجود در بتن شامل ذرات ریز و درشت ماسه و شن است. در این سنگدانه های بتون معرفی شده است.
این نوع بتون کاربرد فراوانی در سازه اصلی ساختمان ها دارد. تفاوت میان بتون سبک، سنگین و معمولی، برحسب اندازه سنگدانه هایشان قابل تشخیص می باشد. اندازه سنگدانه های بتون سبک به نسبت سایر انواع بتون، کوچک تر و در نتیجه سبک تر است. ویژگی های سبک به همین سنگ دانه های تشکیل دهنده آن بستگی دارد.
بتون سبک انواع و اقسام مختلف دارد که عبارتند از: فوم بتن، اتوکلاو، سبک طرفدار و … اشاره نمود.
بتن با سایز سنگدانه هایی میانه را بتن معمولی می گویند. بتن معمولی، نوع متداول دیگر این محصول بعد از بتون سبک است که امکان جایگزین کردن این نوع بتون سبک امکان پذیر می باشد. بتون معمولی در واقع حد میان سبک و سنگین محسوب می شود.
این نوع بتون از سنگدانه های درشت و سنگین تشکیل شده است. سنگین برخلاف نوع سبک آن از مصالح طبیعی سنگین مثل سولفات باریم طبیعی یا مگنتیت یا دانه های بوجود آورده شده همانند آهن و گلوله سربی تهیه می شود.
بتون سنگین همانطور که از نام آن واضح است سنگین وزن می باشند همینطور محافظ در برابر اشعه های پزشکی و پرتوها به کار برده می شود. مصرف این بتن خیلی محدود می باشد.
نوع تکامل یافته تکنولوژی کاهگل در بنای ساختمان می باشد، این نوع مصالح ساختمانی از یکنواختی و یکدستی وچسبندگی مناسب برخودار می باشد. کاربرد اصلی آن به عنوان یک مادة چسبنده و شکل پذیر برای فراوری سطح های مقاوم و پر انحنا را ایجاد می نماید. این نوع بتون به دلیل واکنش فوق العاده در جذب ضربه یکی از برترین مصالح مورد کاربرد در ساخت بناهای مقاوم در برابر ضربه …، همانند سازه هایی باند فرودگاهها و پناهگاه ها و انبارهای نگهداری مواد منفجره و … است.
یکی از پرکاربردترین در صنعت ساختمان می باشد.بیشتر در پروژه های بزرگ استفاده می شود. این نوع براساس استاندارد های بین المللی و طبق آئین نامه ها و دستورالعمل فراوری شده و به محل های اجرای پروژه حمل می شود.
این نوع مصالح پیش ساخته در یک قالب و فرم قابل استفاده مکرر که در محیطی قابل کنترل فراوری شده و به محل پروژه مورد نظر حمل می شود. بدلیل استفاده از سنگدانه های ریز در ترکیب با بتون پیش ساخته متفاوت اند، در نهایت بتون پیش ساخته شبیه به صخره های طبیعی، سنگ ها می باشد.
به میلگرد های بافته شده در بتون را بتن مسلح می گویند. کاربرد اصلی این نوع مصالح ساختمانی مقابله در برابر نیروهای کششی درسازه که به یاری میلگرد در ضعف بتن از بین رفته است. تا بدین صورت نیروهای کششی به این نوع مصالح وارد شود و موجب ترک خوردگی و در پکیدن سازه نشود.
انواع بتن بر اساس نوع ساختار و مصالح به کار رفته، روش ساخت، طرح اختلاط، نوع واکنش هیدراسیون شناخته میشود.
به اندازه سیمان بر حسب کیلوگرم در هر متر مکعب بتن، عیار سیمان گفته می شود. به طور مثال اگر بتنی با عیار 350 ساخته شود، یعنی در هر متر مکعب بتن 350 کیلو سیمان مصرف شده است. عیار بتن مصرفی در ساخت و سازهای ایران 350 است.
عمل آوری عبارت است از حفظ رطوبت بتن تا زمانی که واکنش بین سیمان و آب تکمیل شود. عملآوری نفوذپذیریتاثیر مثبتی دارد. عملآوری از طریق عایقکاری موقت،مقاومت بتن در برابر یخ زدگی برپاشش آب یا فراوری بخار صورت میگیرد که طی مدت هفت روز زمان میبرد در صورت نداشتن زمان کافی اینبه حداقل دو روز میرسد
تهیه بتن در کارخانه، یا در محل پروژه انجام میگیرد.(مخلوط کردن سیمان، آب، سنگدانه و مواد شیمیایی دیگر)
در این مرحله به تعداد، اندازه قالبها و نحوه قرارگیری میلگردها دقت فراوانی میشود.
بتنریزی در کف به دلیل حجم مصرفی زیاد بتن، با دستگاههای پمپاژ صورت میگیرد. بتن ریزی پایهها و ستونها با دست هم انجام میگیرد، اما با پمپ هم صورت میگیرد. اما بتن ریزی سقف باید به سرعت و یک دست انجام بگیرد تا ترک خوردگی در سقف ایجاد نشود.
این مرحله بسیار مهم میباشد، باید اطمینان کسب کنیم تا در لایهها و بین ورقهها هوای اضافی باقی نماند. هوای اضافی در میان لایهها باغث متخلخل شدن و کاهش استحکام ومقاومت بتن میشود. برای سطوح کوچکتر که سطح بتن ریزی عمق زیادی هم ندارد میتوان از ماله برای متراکم کردن بتن استفاده کرد. اما در سطوح بزرگتر و ضخیمتر از ویبراتورهای لرزشی و فشاری استفاده میشود. بیست و چهار ساعت پس از خشک شدن میتوان قالبها را جدا کرد
ویژگیهای منحصر به فرد این نوع مصالح ساختمانی باعث شده است که در هر محیط و شرایط جوی قابل استفاده باشد. این ماده چسبنده با مقاومت بالا احتیاج به تعمیر و نگهداری کمتری نسبت به دیگر مصالح دارد.کاربرد های این مصالح در صنعت ساختمان عبارتند از:
در خاتمه چند سازه بتنی معروف دنیا را معرفی میکنیم.
ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.