اتاق شیشه ای یک جایگزین مناسب برای آلاچیق در روزهای سرد است تا هم نما و نور طبیعی لذت ببرید هم از سرما در امان باشید.
به گزارش گروه ساختمانی آبان، شاید با نام اتاق شیشه ای خیلی آشنا نباشید اما حتما آلاچیق های موجود در حیاط خانه ها را دیده اید. آلاچیق های خانگی در فضای بیرونی خانه ساخته می شوند و اغلب بدون دیوار و در هستند.
آلاچیق در روزهای سرد سال کاربرد چندانی ندارد و فقط می توان در بهار و تابستان که هوا بهتر است از آن استفاده کرد. اتاق شیشه ای اما داستان متفاوتی دارد. اتاق های شیشه ای دقیقا به همین منظور طراحی شدند که در تمام فصول قابل استفاده باشند. در ادامه با انواع اتاق شیشه ای، کاربردها، شیوه ساخت و مهم ترین نکات در این زمینه آشنا می شویم.
اتاق شیشه ای چیست؟
در یک تعریف ساده، اتاق شیشه ای به فضایی در محیط بیرونی خانه گفته می گردد که به جای دیوارهای سنگی و آجری، از دیوارهای شیشه ای برای آن استفاده شده است. از اتاق های شیشه ای در محیط های داخلی ساختمان های اداری به منظور برگزاری جلسات کاری هم استفاده می گردد.
اتاق شیشه ای که در برخی موارد به آن سان روم گاردن هم گفته می گردد، بیشتر در حیاط خانه های ویلایی کاربرد دارد و فضایی دنج برای وقت گذرانی در تمام فصول سال است. به علت وجود دیوارهای شیشه ای افراد می توانند به اطراف احاطه داشته باشند. در واقع اتاق شیشه ای یک آلاچیق شیشه ای است که در تمام فصول سال می توان از آن استفاده کرد.
مزایای اتاق شیشه ای
در این بخش، مهم ترین مزایای اتاق شیشه ای نسبت به آلاچیق یا فضاهای مشابه را به شما معرفی می کنیم:
ایجاد چشم انداز ای زیبا در خانه: به علت وجود دیوارهای شیشه ای، شما می توانید دور تا دور اتاق شیشه ای را به خوبی مشاهده کنید و اگر فضای سبز زیبایی در حیاط خانه داشته باشید، دیدنی آن از پشت شیشه در یک روز برفی بسیار دلنشین خواهد بود.
چهار فصل بودن: برخلاف آلاچیق، اتاق شیشه ای را می توان در تمام فصول سال استفاده کرد؛ تنها کافیست سیستم گرمایش یا سرمایش مناسبی برای آن تعبیه کنید. به علت وجود دیوارهای شیشه ای دوجداره، به هیچ وجه گرما یا سرمای بیرون، وارد اتاق نخواهد شد.
مفید برای آفتاب گرفتن: اگر در مکانی زندگی می کنید که دریافت نور خورشید و ویتامین D برای شما سخت است. ساخت اتاق آفتابگیر شیشه ای شاید این کمبود را رفع کند. کافیست کاناپه ای در این اتاق قرار بدهید و زیر نور خورشید دراز بکشید.
اجرای آسان: ساخت اتاق های شیشه ای هزینه و زمان زیادی را از شما نمی گیرد. این سازه به صورت آماده هم وجود دارد و می توان تنها با انتقال و نصب اجزای مختلف آن، در کمترین زمان ممکن یک اتاق شیشه ای در خانه داشت.
تنوع بالا: طرح های مختلفی برای اتاق های شیشه ای وجود دارد. شما می توانید با توجه به میزان و فضایی که دارید، برترین مدل از اتاق شیشه ای را در خانه خود داشته باشید.
تفاوت اتاق شیشه ای با گلخانه
اتاق شیشه ای را با گلخانه خانگی اشتباه نگیرید! شباهت های زیادی بین گلخانه و اتاق های شیشه ای وجود دارد. به عنوان مثال هر دو محوطه با دیوارهای شیشه ای ساخته می شوند و هر دو در محیط بیرونی خانه قرار دارند. اما تفاوت اصلی این دو محوطه، کاربرد آن است.
اتاق های شیشه ای را به منظور اضافه کردن فضایی تازه به خانه که دور از هیاهو باشد و مهمانان بتوانند در آن اوقات سپری نمایند می سازند. در این محوطه مبلمان و تجهیزاتی نظیر تلویزیون یا یخچال هم می تواند قرار بگیرید اما در گلخانه اینطور نیست.
گرچه در اتاق شیشه ای هم می توان گیاهان زیادی پرورش داد اما اصولا کاربران اصلی چنین فضایی، انسان ها هستند نه گیاهان. شیوه گرمایش یا سرمایش اتاق های شیشه ای تفاوت زیادی با گلخانه دارد و به هیچ وجه فکر نکنید که می توانید با ساخت اتاق شیشه ای یک گلخانه هم داشته باشید.
تفاوت اتاق شیشه ای با کلبه شیشه ای
یکی دیگر از محیط هایی که با اتاق شیشه ای اشتباه گرفته می گردد، کلبه شیشه ای است. همان طور که از نام آن پیداست، کلبه های شیشه ای از نظر کاربردی و ساختاری با اتاق های شیشه ای تفاوت دارند. کلبه ها مستقل از خانه ساخته می شوند و می توانید در زمین یا باغی وسیع کلبه ای شیشه ای بسازید.
اما اتاق های شیشه ای به خانه وابسته هستند و به همین علت نمی توان نام کلبه را به آنها داد. اتاق های شیشه ای در محیط یک خانه قرار می گیرند و مانند آلاچیق، فضایی تازه به خانه اضافه می نمایند. امکاناتی نظیر آب، برق و گاز اتاق های شیشه ای به خانه وابسته است در حالی که کلبه های شیشه ای از این نظر مستقل هستند.
کاربردهای اتاق شیشه ای
دلایل زیادی برای ساخت اتاقی از جنس شیشه در خانه وجود دارد. با اضافه کردن این اتاق یه محوطه خانه استفاده های زیادی می توان از آن کرد. در ادامه برخی از کاربردهای اتاق شیشه ای را بیان می کنیم:
می توان از اتاق شیشه ای برای برگزاری مهمانی و دورهمی های خانوادگی استفاده کرد.
می توان از آن به عنوان محلی برای ریلکسیشن (کسب آرامش) بهره برد.
برای نگهداری برخی از گیاهان می توان روی اتاق شیشه ای حساب ویژه ای باز کرد.
برای نگهداری از پرندگان و برخی از حیوانات خانگی، اتاق شیشه ای برترین مکان است.
برگزاری جلسات کاری در اتاق های شیشه ای موجود در خانه بسیار مجذوب کننده است.
دکوراسیون اتاق شیشه ای
اتاق های شیشه ای در اغلب مواقع برای سپری کردن اوقات فراغت ساخته می شوند و به همین علت باید دکوراسیون خاص خود را داشته باشند. برای تزیین دکوراسیون اتاق شیشه ای ایده های متعددی وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را معرفی می کنیم.
مبلمان: آنچه اتاق شیشه ای را مجذوب کننده می نماید، مبلمان آن است. با توجه به شکل استفاده شما از اتاق شیشه ای، نوع مبلمان مشخص می شوند. به عنوان مثال اگر از این محیط برای برگزاری دورهمی و مهمانی های خانوادگی استفاده می کنید باید مبل های بیشتری سفارش بدهید. یا اگر اتاق شیشه ای در خانه شما به منظور سپری کردن اوقات فراغت اهالی خانه است، شاید قرار دادن تاب ننویی یا کاناپه انتخاب بهتری باشد.
گیاهان زینتی: همانطور که قبلا هم گفته شد، نباید اتاق شیشه ای را با گلخانه اشتباه بگیرید! قرار دادن گل و گیاهان متعدد در این اتاق هم روی اکسیژن اتاق تاثیر می گذارد و هم بوی نامطبوعی به آن می دهد. با این حال، شما می توانید گل ها و گیاهان محدودی را در این فضا قرار بدهید تا از نظر ظاهری، اتاقی زیبا داشته باشید. پیشنهاد ما گیاهان گرمسیری و مقاوم نظیر ساکولنت، کاکتوس و انواع پتوس است.
وسایل رفاهی: با توجه به ابعاد اتاق شیشه ای و نوع کاربرد آن، وسایل رفاهی متعددی می توان در آن قرار داد. به عنوان مثال می توانید تلویزیون یا یخچال کوچکی را در این بخش از خانه بگذارید. قرار دادن وسایل تفریحی نظیر میز بیلیارد هم می تواند پیشنهاد خوبی باشد در صورتی که اتاق بزرگی داشته باشید.
تجهیزات گرمایش و سرمایش: اگر زمان زیادی را در اتاق شیشه ای سپری می کنید باید حتما به سیستم های گرمایش و سرمایش آن فکر کنید. این اتاق ها به علت داشتن دیوارهای شیشه ای درفصل های گرم سال غیرقابل تحمل می شوند و حتما باید از سیستم های سرمایشی در آنها استفاده کرد.
پرده: گرچه قرار دادن پرده در چنین اتاقی با ماهیت آن تناقض دارد اما شاید ایده بدی هم نباشد. تابش نور مستقیم خورشید ممکن است اوقات شما را تلخ کند و وجود پرده هایی که جلوی نور خورشید را بگیرند قطعا مناسب خواهد بود. از پرده هایی بهره ببرید که در صورت جمع شدن فضای زیادی را اشغال ننمایند تا دید شما محدود نگردد.
ساخت اتاق شیشه ای در محوطه خانه
طراحی و ساخت اتاق های شیشه ای در محوطه خانه کار چندان سختی نیست. می توانید از تیم های حرفه ای برای طراحی و ساخت این اتاق مشاوره بگیرید. پیش از آغاز کار خوب است نکاتی درباره ساخت این اتاق بدانید.
بدنه اصلی: چارچوب یا بدنه اصلی اتاق های شیشه ای مهم ترین بخش آن هستند. بار اصلی اتاق روی این قسمت سوار است و به همین علت باید از مصالحی مقاوم و با استحکام بالا استفاده گردد. اغلب از پایه های آلومینیومی به عنوان چارچوب اتاق های شیشه ای استفاده می گردد. مزیت آلومینیوم این است که در برابر رطوبت، بارش باران و تابش دائمی خورشید مقاومت بسیار بالایی دارد.
دیوار: یکی دیگر از بخش های اصلی اتاق شیشه ای، دیوارهای آن است. همانطور که در تعریف ابتدایی هم بیان کردیم، از شیشه به جای سنگ و آجر به عنوان دیوارهای این اتاق استفاده می گردد. شیشه های دوجداره، برترین انتخاب برای این بخش هستند تا هم بتوان فضای بیرون از اتاق را دیدن کرد و هم در برابر نفوذ گرما، سرما و صدا عایق باشند.
سقف: از دیگر تفاوت های اتاق شیشه ای و گلخانه در جنس سقف آن است. اغلب از سقف های شیشه ای برای گلخانه ها استفاده می گردد. این در حالی ست که سقف اتاق شیشه ای اغلب به صورت شیروانی و از جنس فلز یا سنگ ساخته می گردد. البته سقف فلزی در برابر بارش باران و برف مقاومت بیشتری داشته باشد.
کفپوش: پارکت های چوبی می توانند برترین انتخاب برای کف اتاق شیشه ای باشند. اگر نمی خواهید هزینه زیادی برای این بخش متحمل شوید، می توانید کف اتاق را با واش بتن بپوشانید و سپس فرش یا موکت هایی روی آن پهن کنید. بعلاوه اگر نگاهی ایده آل گرا به اتاق شیشه ای دارید شاید بهتر باشد به سیستم گرمایش از کف هم فکر کنید که فضای اتاق را دلچسب تر می نماید.
هزینه ساخت اتاق شیشه ای
قیمت نهایی ساخت اتاق شیشه ای با توجه به جنس متریال آن و ابعادی که در نظر می گیرید، فرق دارد. در واقع جنس چارچوب (فلز، چوب یا …)، جنس شیشه (تک جداره، دو جداره یا …)، جنس کفپوش و سقف به همراه دکوراسیونی که برای داخل اتاق در نظر می گیرید همگی روی هزینه ساخت اتاق شیشه ای تاثیرگذار هستند.
جمع بندی: ساخت اتاق شیشه ای در خانه مناسب خاص پسندها
آلاچیق نمی تواند تمام نیازهای اهالی خانه را برآورده کند! اتاق شیشه ای به همین منظور طراحی شد تا محیطی چهارفصل برای اهالی خانه و مهمانان فراهم گردد. این اتاق ویژگی ها و کاربردهای فراوانی دارد و برای ساخت آن باید به نکات مهمی توجه گردد که در این مقاله آنالیز شد. پیشنهادات و نظرات خود درباره اتاق شیشه ای را در بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.