آشنایی با سقف وافل

سقف وافل با اینکه نام با مزه ای دارد، از مدل های نوین در معماری داخلی به شمار میرود در ادامه بیشتر برایتان میگوییم.

آشنایی با سقف وافل

به گزارش گروه ساختمانی آبان، این نوع سقف سازه ای نوین است که از آن برای ساخت سقف سازه های مرتفع استفاده می نمایند. که ساخته می شود و برای فضاهای با ارتفاع بیش از 12 متر مورد استفاده قرار می گیرد. سقف وافل ظاهری شبکه مانند دارد و به همین علت به آن سقف مشبک هم می گویند. نام وافل در واقع از نان وافل به علت شباهت ظاهری گرفته شده است.

همان طور که گفته شد این نوع از سقف در سازه های با ارتفاع سقف بلند کاربرد زیادی دارد و متعاقباً از این سقف در فرودگاه ها، ایستگاه های قطار و مترو، سالن ها، نمایشگاه ها و حتی منازل مسکونی استفاده می شود. معمولاً در فضاهایی که از این نوع سقف استفاده می شود، وزن زیادی به سقف وارد نمی شود و معمولاً سقف مسطح است.

مزایای اجرای سقف وافل:

  1. سقف وافل انعطاف پذیری خوبی نسبت به مواد مورد استفاده دارد. این نوع سقف را می توان با بتن، استیل و چوب اجرا کرد.
  2. وافل برای ساخت سقف فضاهای با ارتفاع بالا، بزرگ و مکان هایی که محدودیت ستون گذاری وجود دارد، کاربری خوبی دارد.
  3. تحمل بار در سقف وافل (مشبک) از دیگر شکل های سقف وافل (یک طرفه) بیشتر است.
  4. این نوع سقف در کنار استحکام بالا زیبایی چشم نوازی هم دارد.
  5. این نوع از سقف به علت آرماتور بندی دو طرفه، تحمل لرزش خوبی دارد و برای مکان های عمومی
  6. این سقف از نظر وزنی بسیار سبک است و از طرفی هم برای ساخت و اجرای آن بتن زیادی استفاده نمی شود
  7. اجرا و ساخت این نوع سقف ساده و سریع است و می توان نظارت خوبی بر روی فرایند اجرای آن داشت.
  8. وافل را می توان با ایجاد سوراخ هایی در بخش زیرین برای عبور سیم های برق، لوله کشی، تهویه هوا و سیستم روشنایی مناسب کرد.

معایب اجرا سقف وافل:

  1. به علت گران بودن وسایل ساخت و ساز مانند داربست و قالب، اجرای این نوع سقف نسبت به دیگر انواع سقف گران تر است.
  2. برای اجرای وافل باید ارتفاع هر طبقه زیاد باشد بنابراین از تعداد طبقات کم می شود.
  3. در فرایند اجرای سقف وافل نظارت باید قوی باشد، اگر نظارت ممتد و دقیق نباشد ممکن است به قالب ها فشار اضافی وارد آید و دچار شکستگی شوند.
  4. کارگران هم باید تجربه و دانش فنی کافی در اجرای سقف وافل را داشته باشند.
  5. در محل هایی که شیب دار هستند اجرای وافل احتیاجمند، مسطح کردن با استفاده از گودبرداری یا پر کردن با خاک است که خاک هم باید مرغوب باشد.
  6. این سقف برای مکان هایی بادگیر و طوفان خیز مناسب نیستند چون سبک هستند و خسارات ناشی از باد و طوفان در ساختمان هایی که از سقف وافل در ساخت آن ها استفاده شده، چندین برابر است.

مراحل اجرای سقف وافل:

1. شمع بندی:

اولین مرحله در اجرای اغلب سقف ها عملیات شمع بندی است. شمع بندی برای سقف تا ارتفاع 3 الی 3.5 مناسبت است و بیش از این ارتفاع می بایست از اسکفولد یا جک بلند برای پوشش سطح زیر سقف استفاده می شود.

2. قوطی کشی:

اولین مزیت اجرای آن نسبت به دیگر روش های اجرای سقف مجوف مانند یوبوت یا کوبیاکس، در تخته بندی زیر سقف است. در اجرای سقف وافل هیچ احتیاجی به تخته بندی زیر سقف نیست و خود قالب ها نقش نگه دارنده بتن تازه را انجام می دهند.

قوطی ابزار فلزی است که بر روی شمع بسته می شود و نقش تکیه گاه را برای قالب های وافل دارد. قوطی کشی به دو روش انجام می شود. در یک روش قوطی ها طوری قرار می گیرند که دو لبه دو ردیف قالب وافل بر روی یک قوطی قرار بگیرد. این روش گرچه مالی تر و ساده است اما از ایمنی کمتری برخودار است.

3. قالب گذاری:

در روش معمولی که در حال حاضر همه پیمانکاران استفاده می نمایند پس از جایگذاری قالب ها مابین قوطی ها، از میلگردهای U شکل برای اتصال دو قالب مجاور به همدیگر استفاده می شود.

4. آرماتور بندی:

س از قالب گذاری نوبت به اجرای آرماتورها مطابق با نقشه طراحی سقف وافل می رسد. در این مرحله آرماتورهای کششی مابین قالب ها با فواصل و تعداد تعیین گذاشته می شوند و آرماتورهای حرارتی هم به شکل یک مش گسترده بر روی قالب ها با رعایت فاصله از قالب، تنیده می شود.

5. بتن ریزی:

اجرای سقف بتن ریزی است. قبل از بتن ریزی ضروری است که از تمام سطوح نگه دارنده سقف بازدید چشمی شود تا از نشت بتن اطمینان حاصل شود. در این مرحله بتن تازه مطابق با مقاومت و تعیینات طرح به محل اجرای پروژه منتقل می شود و به صورت یکپارچه بر روی سقف ریخته می شود.

معمولا در بتن ریزی سقف وافل احتیاجی به ویبراسیون نیست به این علت که فضای بتن ریزی کاملا باز و قابل دسترس است بر خلاف بتن ریزی سقف های یوبوت یا کوبیاکس که فضای زیرین قالب ها به سهولت قابل دسترس بتن تازه نیست و با ویبراسیون، بتن تازه به سمت این فضاها راهنمایی می شود.

کاربرد سقف وافل در معماری:

کاربرد دیگر سقف وافل در تامین دهانه های مورد احتیاج طرح های معماری است. طراحان معماری امروزی در پی استفاده هرچه بیشتر از فضاها هستند و بعلاوه از تمام ابزارهای موجود برای جلوه دادن فضاهای کوچک به فضایی بزرگ و وسیع یاری می گیرند.

کاربرد این نوع سقف در کاهش مصرف بتن:

در عملیات اجرای سقف وافل با به کار گیری قالب های وافل، حجم چشم گیری از بتن مصرفی کاهش می یابد. به عبارت دیگر با جایگذاری قالب وافل، حجمی از بتن که عملا عملکرد سازه ای ندارد از دال بتنی حذف می شود. با حذف بتن غیر سازه ای مزایای زیادی دارد.

اول اینکه هزینه قابل ملاحظه ای برای تهیه، انتقال و اجرای بتن حذف می شود. از سوی دیگر وزن کلی سازه و به ویژه وزن مرده سقف کاهش می یابد که در نهایت موجب کاهش ابعاد دیگر اعضای سازه ای مانند تیرها و ستون ها می شود.



به "آشنایی با سقف وافل" امتیاز دهید

1 کاربر به "آشنایی با سقف وافل" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با سقف وافل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید

به دنبال تیم حرفه ای معماری سازه هستید؟

ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.

021-26208252