سقف وافل با اینکه نام با مزه ای دارد، از مدل های نوین در معماری داخلی به شمار میرود در ادامه بیشتر برایتان میگوییم.
به گزارش گروه ساختمانی آبان، این نوع سقف سازه ای نوین است که از آن برای ساخت سقف سازه های مرتفع استفاده می نمایند. که ساخته می شود و برای فضاهای با ارتفاع بیش از 12 متر مورد استفاده قرار می گیرد. سقف وافل ظاهری شبکه مانند دارد و به همین علت به آن سقف مشبک هم می گویند. نام وافل در واقع از نان وافل به علت شباهت ظاهری گرفته شده است.
همان طور که گفته شد این نوع از سقف در سازه های با ارتفاع سقف بلند کاربرد زیادی دارد و متعاقباً از این سقف در فرودگاه ها، ایستگاه های قطار و مترو، سالن ها، نمایشگاه ها و حتی منازل مسکونی استفاده می شود. معمولاً در فضاهایی که از این نوع سقف استفاده می شود، وزن زیادی به سقف وارد نمی شود و معمولاً سقف مسطح است.
اولین مرحله در اجرای اغلب سقف ها عملیات شمع بندی است. شمع بندی برای سقف تا ارتفاع 3 الی 3.5 مناسبت است و بیش از این ارتفاع می بایست از اسکفولد یا جک بلند برای پوشش سطح زیر سقف استفاده می شود.
اولین مزیت اجرای آن نسبت به دیگر روش های اجرای سقف مجوف مانند یوبوت یا کوبیاکس، در تخته بندی زیر سقف است. در اجرای سقف وافل هیچ احتیاجی به تخته بندی زیر سقف نیست و خود قالب ها نقش نگه دارنده بتن تازه را انجام می دهند.
قوطی ابزار فلزی است که بر روی شمع بسته می شود و نقش تکیه گاه را برای قالب های وافل دارد. قوطی کشی به دو روش انجام می شود. در یک روش قوطی ها طوری قرار می گیرند که دو لبه دو ردیف قالب وافل بر روی یک قوطی قرار بگیرد. این روش گرچه مالی تر و ساده است اما از ایمنی کمتری برخودار است.
در روش معمولی که در حال حاضر همه پیمانکاران استفاده می نمایند پس از جایگذاری قالب ها مابین قوطی ها، از میلگردهای U شکل برای اتصال دو قالب مجاور به همدیگر استفاده می شود.
س از قالب گذاری نوبت به اجرای آرماتورها مطابق با نقشه طراحی سقف وافل می رسد. در این مرحله آرماتورهای کششی مابین قالب ها با فواصل و تعداد تعیین گذاشته می شوند و آرماتورهای حرارتی هم به شکل یک مش گسترده بر روی قالب ها با رعایت فاصله از قالب، تنیده می شود.
اجرای سقف بتن ریزی است. قبل از بتن ریزی ضروری است که از تمام سطوح نگه دارنده سقف بازدید چشمی شود تا از نشت بتن اطمینان حاصل شود. در این مرحله بتن تازه مطابق با مقاومت و تعیینات طرح به محل اجرای پروژه منتقل می شود و به صورت یکپارچه بر روی سقف ریخته می شود.
معمولا در بتن ریزی سقف وافل احتیاجی به ویبراسیون نیست به این علت که فضای بتن ریزی کاملا باز و قابل دسترس است بر خلاف بتن ریزی سقف های یوبوت یا کوبیاکس که فضای زیرین قالب ها به سهولت قابل دسترس بتن تازه نیست و با ویبراسیون، بتن تازه به سمت این فضاها راهنمایی می شود.
کاربرد دیگر سقف وافل در تامین دهانه های مورد احتیاج طرح های معماری است. طراحان معماری امروزی در پی استفاده هرچه بیشتر از فضاها هستند و بعلاوه از تمام ابزارهای موجود برای جلوه دادن فضاهای کوچک به فضایی بزرگ و وسیع یاری می گیرند.
در عملیات اجرای سقف وافل با به کار گیری قالب های وافل، حجم چشم گیری از بتن مصرفی کاهش می یابد. به عبارت دیگر با جایگذاری قالب وافل، حجمی از بتن که عملا عملکرد سازه ای ندارد از دال بتنی حذف می شود. با حذف بتن غیر سازه ای مزایای زیادی دارد.
اول اینکه هزینه قابل ملاحظه ای برای تهیه، انتقال و اجرای بتن حذف می شود. از سوی دیگر وزن کلی سازه و به ویژه وزن مرده سقف کاهش می یابد که در نهایت موجب کاهش ابعاد دیگر اعضای سازه ای مانند تیرها و ستون ها می شود.
ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.