شاید معادل واژه Roof Garden یعنی بام سبز بیشتر برایتان گویای مفهوم آن باشد، البته روف گاردن مفهوم کلی تری دارد و فضاهای سبز در حیاط یا تراس را نیز ممکن است شامل گردد. در ادامه بیشتر از روف گاردن برایتان خواهیم گفت.
به گزارش گروه ساختمانی آبان، حتما شما هم تا به امروز حیات هایی با صفا و زیبا را بر روی پشت بام خانه ها دیده اید و جذب آن ها شده اید اما سوالی که در این بین مطرح می شود این است که این حیات های روی پشت بام واقعا چه هستند و چند نوع دارند؟!
روف گاردن (Roof garden) یا فضای سبز روی پشت بام در کل به محلی گفته می شود که فضای سبز بر روی سقف (چه پشت بام، چه حیاط و …) اجرا شده و بستر کشت گیاه، در ارتفاعی بالاتر از سطح خاک زمین بر روی بستر مصنوعی شکل گرفته باشد؛ مانند کف لابی ساختمان که سقف پارکینگ را تشکیل میدهد، یا کف حیاطی که بر روی پارکینگ شکل گرفته و امکان کاشت گیاه بر روی خاک طبیعی زمین محیا نباشد.
روف گاردن می تواند از قراردادن چند گلدان روی پشت بام شروع و به اجرای باغ و فضا های سبزی همچون پارک ختم شود.
انتخاب نوع طراحی روف گاردن بستگی به عوامل مختلفی همچون، سازه ساختمان، کاربری، ویژگی های اقلیمی و حتی سلیقه شما دارد! عوامل ذکر شده در روش های گوناگون اجرایی به نام های روف گاردن گسترده، روف گاردن متمرکز و روف گاردن پرتابل و مدولار خلاصه می شوند.
به زبان ساده و عامیانه روف گاردن گسترده شیوه ای است که در آن شما خواهان سطح گسترده سبز و به صورت واضح تر اجرای سطوح چمنکاری شده روی پشت بام هستید!
در این روش بعد از اجرای ایزولاسیون و زیرسازی مناسب پشت بام و تعبیه خروجی آب، سطح بام جهت کاشت چمن آماده است.
اما در روش متمرکز می توانید درختان و بوته های زیبا و سرزنده نیز به پشت بام اضافه کنید. چرا که در این روش عمق کاشت بیشتری در اختیار شماست و اجرای باغچه ها به روش سنتی این امکان را در اختیار شما قرار میدهد.
اما نکته مهم در این دو روش این است که قبل از اجرای این شیوه روف گاردن شما باید از مقاومت ساختمان در برابر بار مرده ایجاد شده در پشت بام آگاه باشید.
آیا در محاسبات سازه ساختمان شما، بار مرده ناشی از اجرای باغچه ها و خاک سنگین اشباع شده در نظر گرفته شده است؟
اگر در این زمینه اطلاعاتی ندارید و از لحاظ امنیت و مقاومت سازه ساختمان خود در برابر میزان بار مرده ناشی از روف گاردن تردید دارید، بهترین روش برای ایجاد فضای سبز در پشت بام، استفاده از روش مدولار- پرتابل است. در این روش به زبان عامیانه از گلدان های و فلاورباکس های آماده جهت اجرای روف گاردن استفاده می شود.
گلدان ها با توجه به نوع مصرفشان، میتوانند سطح سبز گسترده و یا درختچه های زیبا و بلند داشته باشند.
در واقع تفاوت این روش نسب به دو سبک قبلی، از لحاظ ظاهری برجسته نیست بلکه به لحاظ سازه ای، سرعت اجرا، امنیت، تنوع، مدرن بودن و … است.
در این نوع روف گاردن، کشت گیاهان با ریشه های کم صورت می گیرد.
بستر کاشت بسیار سطحی و ضخامت خاک حداکثر 20 سانتی متر است. بام باغ گسترده نسبت به دیگر انواع بام باغ بسیار ارزان قیمت تر است و چمن و گیاهانی با پوشش سطحی و کم ارتفاع در آن کاشته می شود.
این نوع بام سبز شامل کشت گیاهان با حجم ریشه بیشتر و دارای عمق بستر کاشت بالای 30 سانتی متر تا 1 متر است.
در این نوع بام سبز کلیه گیاهان بوته ای مانند توت فرنگی، هندوانه و گیاهان دارویی مانند پونه و اسطخودوس و همچنین چمن قابل کشت هستند و تنها باید در طراحی سازه، وزن ایجادشده مدنظر گرفته شود.
همانطور که از نام این باغ پیداست استفاده از خاک با حجم و ارتفاع زیاد در نظر گرفته می شود.
در این نوع باغ که از موارد قبلی گران قیمت تر است و تنها ساختمان های عظیم و معروف از پس هزینه آن بر می آیند، انواع درختان، گیاهان زینتی و گل ها کاشته می شوند.
این نوع باغ بر روی پشت بام ساختمان های عظیم گسترده و راستا هایی برای قدم زدن و نیمکت هایی برای استراحت در آن جای داده می شود.
انتخاب خاک مناسب برای روف گاردن یکی از فاکتور های کلیدی است.
این نوع خاک باید وزن کمی داشته و توانایی جذب آب در آن زیاد باشد و البته نباید فراموش کرد خاک مدنظر باید غنی از کود برای تغذیه مناسب گیاهان باشد.
ساخت روف گاردن باعث افزایش فشار بر روی پشت بام خواهد شد؛ بنابراین ساخت باغچه ها و یا آلاچیق باید با محاسبات دقیق انجام شود تا بتوان اضافه وزن ناشی از آن را رفع کرد.
ایزولاسیون در روف گاردن یکی از مهم ترین بخش ها است. در واقع ایزولاسیون عایق مناسبی است که از عبور آب به فضایی که زیر روف گاردن قرار می گیرد به خوبی جلوگیری می نماید.
ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.