آشنایی با سنگ مرمر و مرمریت، مزایا، معایب و تفاوات آنها

یکی از انواع سنگ در ساختمان ها دیده اید سنگ مرمر است که یک نوع سنگ دگرگونی است که در شرایط دگرگونی ناحیه ای همراه با تبلور مجدد کانی های اولیه سنگ تشکیل می گردد. این کانیها معمولاً کانیهای کربناته مانند کربنات های کلسیم و منیزیم هستند.

آشنایی با سنگ مرمر و مرمریت، مزایا، معایب و تفاوات آنها

به گزارش گروه ساختمانی آبان، سنگ مرمر می تواند از کلسیت، دولومیت، مهمیت و آراگونیت تشکیل شده باشد. بنابراین مرمر الزاماً همان آراگونیت نیست.

مرمر نوعی سنگ آهکی نسبتاً متراکم با زیبایی خاص است که زیبایی آن نه تنها به رنگ و طرح آن مربوط است بلکه به درجه شفافیت آن هم ارتباط دارد و حالت نمایش رنگین کمانی روشن آن به زیبایی آن می افزاید. سنگ مرمر هم نظیر تراورتن محصول عملکرد چشمه های آبگرم قدیمی می باشد و معمولاً لایه هایی در میان لایه سنگ تراورتن مشاهده می شود.

در فرایند کارائی چشمه های آب گرم، اگر افت دمای آب کند باشد، آراگونیت بوجود می آید و اگر افت دما به تندی صورت گیرد، تراورتن تشکیل می شود. سنگ حاصل از آراگونیت مرمر می گویند. نام تجاری مرمر، انیکس می باشد و به رنگ های سبز, لیمویی، زرد کهربایی، سفید شیری، عسلی تیره و قهوه ای دیده می شود.

از جمله ویژگی های سنگ مرمر:

  1. سنگ مرمر در برابر سرما و گرما ناگهانی بسیار مقاوم است و در برابر سرما و گرما و باران آسیب نمی بیند.
  2. این نوع سنگ قابلیت صیقل پذیری بالایی دارد و میتوان آن را جلا داد.
  3. سنگ مرمر دارای سطحی براق و درخشنده است. علت این درخشندگی , نفوذ نور در سنگ و انعکاس آن به وسیله لایه های زیرین سنگ میباشد. در واقع نوعی انعکاس داخلی در سنگ مرمر رخ میدهد.
  4. سنگ مرمر گرما را جذب نمیکند و به همین علت سطح آن همواره خنک است.استفاده از سنگ مرمر برای کفپوش ساختمان باعث خنک شدن آن فضا میشود.
  5. سنگ مرمر ضد آلرژی ست و گرد و غبار را در خود نگه نمیدارد. (به علت داشتن سطح صاف و صیقل)
  6. نگهداری و تمیز کردن سنگ مرمر به راحتی انجام میشود و با یک دستمال مرطوب میتوان آن را تمیز کرد.
  7. سنگ مرمر در دکوراسیون داخلی ساختمان, مجسمه سازی,ساخت کاشی مرمر و به اسم دیوارپوش سرویس های لوکس به کار میرود.
  8. قیمت سنگ مرمر در مقایسه با سایر سنگ هایی که در دکوراسیون داخلی ساختمان به کار میروند بالاتر است.

معایب سنگ مرمر:

  1. سنگ مرمر از دسته سنگ های متخلخل و نرم است و به راحتی در برابر مواد اسیدی واکنش نشان میدهد و دچار خوردگی میشود.
  2. سنگ مرمر از مقاومت بالایی در برابر خراش و ساییدگی برخوردار نیست.
  3. قیمت این سنگ بسیار گران می باشد.

سنگ مرمریت:

مرمریت اصطلاح تجاری بوده و تقریباً مخصوص ایران می باشد. مرمریت ها یا سنگهای آهکی متراکم حاصل تراکم رسوبات کربنات کلسیم یا آراگونیت ناشی از فشار طبقات رویی می باشند که بعضاً آثار دگرگونی ضعیفی هم در آنها مشاهده می شود.

مرمریت به خاطر زیبایی، استحکام و مقاومت در برابر آتش و فرسایش، سنگی با ارزش به تعداد می رود. ایرانیان و یونانیان باستان در بناها و مجسمه های خود از این سنگ استفاده های فراوانی می بردند. در مقایسه با تراورتن، سنگ مرمریت به علت برخورداری از سختی بیشتر و تخلخل کمتر برای استفاده در نماهای داخلی و خارجی کاربرد بیشتری دارد.

مرمریت ها دارای بافت شکری و یا موزاییکی میباشند. مرمریت خالص به رنگ سفید میباشد ولی بعلت داشتن ترکیبات کانی های رنگی مثل: هماتیت، لیمونیت، کربن و … به رنگهای قرمز، زرد روشن، سیاه، صورتی، و ترکیبی از سایر رنگها دیده می شوند.

مرمریت ها یا سنگهای آهکی متراکم حاصل تراکم رسوبات کربنات کلسیم یا آراگونیت ناشی از فشار طبقات رویی می باشند که بعضاً آثار دگرگونی ضعیفی هم در آنها مشاهده می شود. مرمریت ها در اصطلاح تجاری در ایران به سنندجی هم مشهور هستند.

مرمریت سنگی با منشاء رسوبی می باشد که حاصل تراکم ناشی از فشار طبقات رویی میباشد که ممکن است دگرگرونی ضعیفی هم درآن مشاهده شود.

یکی از مشخصات این سنگها دارا بودن دانه بندی ریز یا میانه و بافت شکری آنها می باشد.

سنگ مرمریت:

  1. سختی مناسب و مقاومت در برابر آتش و فرسایش
  2. مناسب برای کف و پله ها و نماهای داخلی بعلت تخلخل بسیار پایین
  3. زیبایی و تنوع رنگ زیاد بخصوص در ایران
  4. قابلیت کاربرد در نماهای کلاسیک و مدرن
  5. سایش پذیر بودن و داشتن جلای مناسب(در مراحل پرداخت سنگ)
  6. عدم وجود خلل و فرج

معایب مرمریت به اسم سنگ نما:

  1. قیمت بالا بخصوص نوع سفید آن.
  2. بعلت چگالتر بودن مرمریت (وزن مخصوص بالاتر بعلت حضور کربنات مهمیم) نسبت به تراورتن و بعلاوه با توجه به اصول ساختمان سازی نوین مبنی بر سبک سازی سازه ها، مرمریت برای استفاده در نماهای بیرونی کمتر توصیه می شود.
  3. وجود درزه (crack) باعث دوام کمتر در مقابل یخ زدگی و کاهش استحکام سنگ مرمریت می شوند.
  4. بعلت وجود تخلخل و عدم امکان استفاده از مواد پرکننده، لکه پذیر می باشد.
  5. با در معرض مواد رنگی قرار گرفتن، دچار تغییر در رنگ بافت شده و تنها با استفاده از پولیش دوباره یا عوض کردن سنگ می توان نقص وارد شده در نما را اصلاح کرد.
  6. تغییر رنگ ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید در دراز مدت.

تفاوت سنگ مرمر با سنگ مرمریت:

مرمریت ها که از متامورفیسم سنگهای آهکی اولیه حاصل شده اند, بر حسب درجه متامورفیسم و رشد کریستالها, ممکن است سنگهای تزئینی مختلفی را با نامها و بافتهای متفاوت ریز و درشت تشکیل دهند. مرمریت درشت بلور سفید یا خاکستری روشن تا کرم را اصطلاحا کریستالو مرمریت کریستال سفید را اصطلاحا سنگ چینیمی گویند. سنگ های مرمریت به نسبت سنگ تراورتن چگال تر و اصولاً بدون تخلخل می باشند. سنگ های مرمریت بیشترین کاربرد خود را در سنگفرش، کف و پله ها بروز می دهد.

‫سنگ ﻣﺮﻣﺮ ﺣﺎﺻﻞ دﮔﺮﮔﻮﻧﻲ ﺳﻨﮓﻫﺎی آﻫﻜﻲ اﺳﺖ. ﺳﻨﮕﻲ ﻛﻪ ﻋﻤﻮﻣﺎً ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻓﺸﺎر و ﺣﺮارت در ﺣﻴﻦ دﮔﺮﮔﻮﻧﻲ، در اﺛﺮ ﺗﺒﻠﻮر ﻣﺠﺪد، ﺑﺎﻓﺖ ﺑﻠﻮرﻳﻦ ﻣﺘﻤﺎﻳﺰی ﭘﻴﺪا ﻣﻲﻛﻨﺪ. ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﺮﻣﺮها ﺑﺎﻓﺖ در ﻫﻢ ﻗﻔﻞ ﺷﺪه دارﻧﺪ. در واﻗﻊ ﻣﺮﻣﺮ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺮﻣﺮﻳﺖدﮔﺮﮔﺮﻧﻲﺑﻴﺸﺘﺮی را ﺗﺤﻤﻞﻛﺮده اﺳﺖ.

ﺳﻨﮓ ﻣﺮﻣﺮ دارای اﻧﻮاع رﻧﮓ های سفید، ﺧﺎﻛﺴﺘﺮی، سیاه، ﺳﺒﺰ، ﻗﺮﻣﺰ، زرد و ارغوانی ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. ولیﻣﺮﻣﺮ ﺧﺎﻟﺺ سفید و ﺷﻔﺎف اﺳﺖ. رﻧﮓﻫﺎ و رﮔه های همراه ﺑﺎ‫ﻣﺮﻣﺮ ﻧﺸﺎن از ﻧﺎخالصی های همراه ﺳﻨﮓ آهک اولیه اﺳﺖ. ﺳﻨﮓ ﻣﺮﻣﺮ را ﺑﺮای ﺗﺰینات و ﻣﺼﺎرف داﺧﻞ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن نظیر ﻛﻒ، دﻳﻮار و ﻛﺎرﻫﺎی ﻫﻨﺮی ﺑﻪ ﻛﺎر ﻣﻲﺑﺮﻧﺪ. ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻣﺮﻣﺮ در ﻣﻘﺎﺑﻞ رﻃﻮﺑﺖ، آﻟﻮدﮔﻲ هوا و ﮔﺎزهای ﺳﻮﻟﻔﻮر ﻛﻢ اﺳﺖ، ﻟﺬا ﺟهت ﻧﻤﺎ ﺳﺎزی ﺧﺎرج ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن در ﺷهرهایی ﺑﺎ هوای آﻟﻮده ‫ﻣﻨﺎﺳﺐ نیست. ﺑﺮای ﺳﻄﻮح ﺧﺎرﺟﻲ ﺳﻄﺢ ﻏیر صیقلی ﻣﺮﻣﺮ توصیه می ﺷﻮد.



به "آشنایی با سنگ مرمر و مرمریت، مزایا، معایب و تفاوات آنها" امتیاز دهید

1 کاربر به "آشنایی با سنگ مرمر و مرمریت، مزایا، معایب و تفاوات آنها" امتیاز داده است | 1 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با سنگ مرمر و مرمریت، مزایا، معایب و تفاوات آنها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید

به دنبال تیم حرفه ای معماری سازه هستید؟

ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.

021-26208252