بسیاری از ما هنگام درزگیری ساختمان های خود نام ماستیک به گوشمان خورده است یا حتی وقتی که می خواهیم مخازن آب را ایزولاسیون کنیم، ماستیک نوعی چسب است که یکی از مواد و محصولات آب بندی می باشد. چسب ها انواع مختلفی دارند. از جمله انواع ماستیک ها موضوع آب بندی می توان به ماستیک های قیر گرم اجرا، ماستیک قیری سرد اجرا، پلی یورتان و اپوکسی، سیلیکون، اکرولیکی، پلی سولفید و… می باشد.
به گزارش گروه ساختمانی آبان، ماستیک ها دارای انواع مختلفی از قبیل قیری، سیلیکون، پلی یورتان، پلی سولفید، اکریلیکی و … می باشند. یکی از مهم ترین نقاط قوت این محصول این است که چسبندگی بسیار بالایی به انواع متریال های ساختمانی مثل سنگ، فلزهای مختلف، بتن و غیره را دارد. بعلاوه عمر آن هم بسیار طولانی بوده و بسیار با کیفیت می باشد. ماستیک ها غیر سمی می باشند و به همین جهت می توان در مصارفی که با آب آشامیدنی سروکار داریم، به راحتی استفاده شوند. به علاوه ماستیک ها در برابر نور خورشید و عامل های محیطی مقاومی هستند. این محصول منقبض نشده و انبساط محدودی دارد و بعلاوه در مقابل دمای هوای بسیار گرم، سرمای زیاد و یخبندان مقاوم بوده و قابلیت انعطاف پذیری خود را حفظ می نماید. بسیار جالب است که بدانید این محصول قابلیت رنگ کردن دارد و می توان از انواع رنگ ها با حلال آب یا تینر برای رنگ آمیزی آن استفاده کرد.
همانطور که آگاهید قوی ترین و پرکاربردترین نوع ماستیک ها پلی یورتان می باشد. ماستیک های پلی یورتان به صورت تک جزئی بر پایه رزین پلی یورتان طراحی شده اند و به اسم نسل تازه الاستومرهای ترموست پرکننده درزهای انبساطی می باشند.
این نوع ماستیک با مقاومت بالا در برابر نور خورشید و با دوام عالی، سریع خشک می شوند و با توجه به ضد جلبک و خزه بودن برای پر نمودن هر نوع درز انبساطی بسیار مناسب هستند. مدل پلی یورتان که قوی ترین نوع ماستیک ها است از نوعی مواد الاستیک ساخته می گردد که تک جزئی بوده و بر پایه رزین پلی یورتان فراوری می گردد. از کاربردهای این محصول این است که برای پر کردن درزهای منبسط شونده در سازه های بتنی استفاده می گردد. بعلاوه می توان در سازه های آبی برای آب بند کردن سازه از آن استفاده کرد. از ویژگی های مثبت این نوع ماستیک این است که با سرعت بالایی خشک می گردد.
مدل پلی سولفاید بر اساس رزین پلی سولفاید و پلیمر ترکیبی ساخته می گردد. این ماستیک دو جزئی بوده و به صورت سرد اجرا می گردد و قدرت چسبندگی بسیار بالایی هم دارد و به همین دلیل به انواع متریال ها به خوبی می چسبد. بعلاوه برای استفاده در درزهای افقی و عمودی بسیار مناسب است. به علاوه ترک نمی خورد و در برابر ساییده شدن مقاومت بالایی دارد.
ماستیک سیلیکونی در واقع نوعی چسب سیلیکونی می باشد که از آن برای درزگیری و آب بندی استفاده می گردد. این چسب در برابر فشار و گرما و بعلاوه در برابر قارچ و کپک مقاوم است. از ویژگی های قابل ذکر این محصول این است که این چسب به متریال هایی مانند سرامیک، مس، pvc و …. به خوبی می چسبد. نقطه قوت این محصول این است که استفاده از آن بسیار راحت می باشد و پس از خشک شدن ترک نخواهد خورد. این چسب ها در رنگ های سیاه، سفید، قرمز و بی رنگ در بازار عرضه شده اند.
نوع دیگری از ماستیک ها (پرکننده های درز)، ماستیک های پایه قیری بوده که در دو نوع گرم اجرا و سرد اجرا عرضه می گردند. ماستیک قیری به صورت سرد و گرم اجرا می گردد و تفاوت نوع سرد و گرم آن، در نوع اجرا می باشد. برای انتخاب نوع سرد یا گرم این محصول باید اول به مقدار دما و سپس به افقی یا عمودی بودن درزها دقت کرد.
نکته حائز اهمیت در ماستیک های قیری گرم اجرا دمای حرارت می باشد که در صورت بیش از حد بالا بردن دما، ماستیک دچار پدیده سوخته شدن می گردد. به همین منظور در اجرای آن ها می بایست از ابزار آلات ویژه استفاده نمود.
در هنگام اجرا سطح زیر کار اجرای ماستیک ها باید عاری از هرگونه آلودگی باشد. و در هنگام بهره برداری از این محصول باید کیورینگ این ماده کاملا به اتمام رسیده باشد.
ماستیک قیری سرد اجرا، نوعی ماستیک است که بر پایه قیر و اضافه کردن مواد دیگر ساخته می گردد. به موادی مانند چوب، فلز، بتن و…. به خوبی چسبیده و در برابر شرایط مختلف آب و هوایی مقاوم می باشد. بعلاوه می توان این محصول را در دمای -5 تا +50 به راحتی اجرا کرد.
این نوع ماستیک در دمای پایین انعطاف خود را حفظ می نماید و در برابر شرایط آب و هوایی پایدار است. به علاوه ترک نمی خورد و در محیط هایی که هوای گرم دارند، جاری نخواهد شد.
ماستیک اپوکسی بر اساس رزین اپوکسی و اضافه کردن مواد دیگر به آن ساخته می گردد. از این محصول برای گرفتن درزها، پر کردن حفره ها، پر کردن شکاف ها و صاف کردن سطح های ناهموار، درزهای انبساطی و … استفاده می گردد. برای استفاده از این نوع خاص از ماستیک حتما باید زیرسازی مخصوص آن صورت گیرد تا بازدهی بهتری به دست آید. گفتنی است که نوع اپوکسی این محصول نسبت به نوع پلی یورتان آن چسبندگی بیشتری به سطوح دارد.
ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.