معرفی انواع عایق حرارتی ساختمان

صرفه جویی در هزینه های جاری زندگی و استفاده بهینه از انرژی های موجود باعث شده تا در ساخت و ساز منازل موضوع جلوگیری از اتلاف انرژی اهمیت پیدا کند. در این راستا عایق حرارتی ساختمان نقش پررنگی دارد. انواع متنوعی از این عایق ها در بازار موجود است که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارد.

معرفی انواع عایق حرارتی ساختمان

به گزارش گروه ساختمانی آبان، با پیشرفت شهرسازی و ساخت وساز، دیگر دسترسی به انرژی هایی همچون برق و گاز سخت نیست. ما به راحتی می توانیم برای سرمایش و گرمایش منزل خود در فصول مختلف از این انرژی ها بهره بگیریم، اما برای اینکه از اتلاف انرژی جلوگیری کنیم و به آسانی بتوانیم دمای مطلوب را فراهم نماییم، باید از عایق حرارتی استفاده کنیم. انواع مختلفی از این نوع عایق در بازار موجود است که انتخاب را سخت می نماید. در این مطلب ما به معرفی انواع عایق حرارتی ساختمان، ویژگی های هر کدام و نکات مهم در انتخاب یک عایق خوب می پردازیم.

انواع عایق حرارتی ساختمان

در صنعت ساختمان سازی انواع عایق های حرارتی برای کف، دیوار، پشت بام، پنجره ها، درز های درب و لوله ها استفاد می شود. با عایق بندی این بخش ها می توان ساختمان را از نظر ورود و خروج حرارت عایق کرد.

1. الیاف معدنی

برای ساخت این الیاف از سنگ آتش فشان استفاده می شود، این سنگ های آتش نشانی دیر ذوب هستند. از ویژگی های شاخص این عایق ها پایداری در برابر حرارت است. ضد رطوبت بودن، عدم جذب بو و رشد قارچ ها در این الیاف معدنی از دیگر ویژگی های مثبت آن به شمار می رود. همچنین این عایق ها نسوز بوده و در برابر حریق از خود مقاومت نشان می دهند. شما به راحتی می توانید برای پشت بام و سقف منزلتان از این نوع عایق که در برابر صوت هم مقاوم است بهره ببرید.

2. پشم شیشه

همانطور که از اسمش پیداست از پشم و تارهایی از شیشه ساخته شده است. این نوع از عایق ها به شدت در برابر رشد قارچ ها مقاوم هستند و کپک در آن ها نفوذ نمی نماید، اما در برابر رطوبت آنقدرها هم مقاوم نیستند. بنابراین در هنگام نصب آن باید از یک لایه نازک نایلون بهره ببرید. این عایق بسیار سبک بوده و نصب آن به سادگی امکان پذیر است.

3. پشم سنگ

می توان پشم سنگ را بهترین عایق حرارتی معرفی کرد. این نوع عایق، از سنگ های آذرین ساخته شده اند. پشم سنگ دارای مزایای زیادی است که از آن جمله می توان به سبک بودن، سادگی استفاده و مقاومت در برابر رطوبت اشاره نمود. این عایق بعد از خشک شدن به حالت اولیه خود بر می شود. ضد حریق بودن و طول عمر بالای آن از عواملی است که باعث می شود پشم سنگ به انتخاب اصلی خیلی ها برای ساخت وساز مبدل شود. اما باید به این نکته دقت داشت که در هنگام نصب از یک پوشش برای جلوگیری از ورود بخار به آن بهره ببرید.

4. شیشه اسفنجی

در ساخت این نوع عایق از شیشه خالص استفاده شده است که قابلیت 20 برابر منبسط شدن نسبت به شرایط اولیه را دارد. این نوع عایق ها دارای پایداری زیادی هستند و توان تحمل فشار بالا را دارند، همچنین در برابر نفوذ آب و آتش از خود مقاومت بالایی را نشان می دهند. اگر نگران نفوذ حشرات هستید باید این را بدانید این نوع از عایق اجازه رشد هیچ گونه حشره موذی را نمی دهد.

5. پرلیت

از مزایایی که باعث شده تا پرلیت به یک عایق خوب تبدیل شود سبکی و قابلیت تحمل دما تا 1000 درجه سانتی گراد است. مقاومت در برابر حرارت بالا باعث شده که این عایق به ماده ای تقریبا غیرقابل اشتعال تبدیل شود. این عایق توانایی جذب صوت را هم دارد و به راحتی با اسید ها وارد واکنش نمی شود. همچنین پرلیت در برابر رشد قارچ ها و موریانه نیز بسیار مقاوم است و اجازه رشد آن ها را نمی دهد.

6. تخته های فیبری

برای ساخت این عایق پشم نمد را فشرده می نمایند و با الیاف گیاهی ترکیب می نمایند. استحکام مکانیکی بالا و مقاومت در برابر حرارت از ویژگی های مثبت در این عایق است، اما این عایق دارای معایب بزرگی است ازجمله جذب آب و از دست دادن خاصیت عایقی و همچنین در برابر آتش به سرعت واکنش نشان داده و باعث گسترش آن می شود.

7. عایق حرارتی تخته چوب پنبه فشرده

برای ساخت این عایق دانه های چوب پنبه را فشرده و با صمغ طبیعی ترکیب می نمایند تا این تخته ها ساخته شوند. این عایق ها توانایی تحمل فشار را دارند، اما در برابر کشش مقاومت مناسبی ندارند. در برابر رطوبت و سایش بسیار مقاوم بوده و در هنگام نصب احتیاج به تکیه گاه دارد تا از شکستگی آن جلوگیری کند.

8. عایق های پلاستیکی

تنوع در پلاستیک ها بالا است از این رو انواع عایق های پلاستیکی در بازار موجود هستند که می توان آن ها برای کاربردهای مختلف به کار گرفت. عایق های پلاستیکی سبک هستند و نصب آن ها ساده است. بعضی از انواع این عایق عبارتند از:

  • فوم های پلی استایرن
  • پلی اتیلن
  • پلی یورتان
  • فنولیک
  • پلی وینیل کلراید
  • اوره فرم آلدئید
  • فومEPDM (اتیلن-پروپیلن-داین-منومر)
  • نیتریل فوم

ویژگی های مهم عایق ها

یکی از نکات مهم در ساختمان سازی و عایق کاری ایجاد فضایی تمیز و بهداشتی است که شرایط لازم را برای رشد قارچ ها و میکروب ها فراهم نکند. این مورد نیز یکی از ویژگی هایی است که یک عایق خوب باید داشته باشد.

زمانی که عایق ها را در ساختمان و فضای بیرونی نصب می کنیم، نباید با عوامل خارجی واکنش نشان دهند. این موضوع باعث افزایش طول عمر مفید عایق نیز می شود.

پس از نصب عایق های حرارتی، این احتمال وجود دارد که آن ها تحت فشار قرار بگیرند. بنابراین یک عایق خوب باید توانایی بالایی برای حفظ فشار داشته باشد.

از دیگر ویژگی های مهم برای عایق ها که در هنگام انتخاب آن باید دقت داشته باشیم، مقاوم بودن عایق در برابر اشعه ماورای بنفش است.

انبساط و انقباض از عواملی هستند که روی هر جسمی تأثیر می گذارد. در ساختما سازی هم به این موضوع دقت می شود. یک عایق خوب حرارتی باید در برابر شرایط مختلف محیطی کشش بالایی از انقباض و انبساط را نشان دهد.

نکات مهم در هنگام انتخاب عایق

در هنگام انتخاب یک عایق مناسب باید به نکات زیر توجه کنید:

  • توجه به میزان عمر مفید عایق
  • در هنگام انتخاب به شرایط محیطی، دما و... خوب توجه کنید
  • انتخاب میزان ضخامت باید با توجه به احتیاج شما باشد
  • انتخاب جنس عایق با توجه به احتیاجی که دارید

در آخر

برای به کمال رسیدن در ساختمان سازی بدون شک نمی توان موضوع عایق کاری ساختمان را نادیده گرفت. زیرا این کار مانع از به هدر رفتن انرژی شده و موجب بهبود دما و شرایط می شود. اگر این گفته برای شما کافی نیست باید بدانید هزینه ای که برای عایق حرارتی ساختمان پرداخت می کنید بعد از گذشت زمان به شما باز خواهد گشت، زیرا پس از عایق کردن ساختمان هزینه کمتری باید برای گرم و سرد کردن آن بپردازد. البته باید به این نکته دقت داشته باشید که باید یک عایق مناسب انتخاب کنید تا عمر مفید زیادی داشته باشد.



به "معرفی انواع عایق حرارتی ساختمان" امتیاز دهید

1 کاربر به "معرفی انواع عایق حرارتی ساختمان" امتیاز داده است | 4 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی انواع عایق حرارتی ساختمان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید

به دنبال تیم حرفه ای معماری سازه هستید؟

ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.

021-26208252