آشنایی با انواع عایق صوتی

از مواردی که باید در یک ساختمان استاندارد رعایت گردد عایق کاری مناسب در مقابل صداست، این عایق صوتی انواع مختلفی دارند که در محل های مختلفی هم کاربرد دارند.

آشنایی با انواع عایق صوتی

به گزارش گروه ساختمانی آبان، عایق صوتی، جدیدترین و مدرن ترین نسل عایق های جاذب صدا در دنیا بوده (در مصارف صنعتی و ساختمانی برای دیوارهای مشترک، سقف، کف و…) و از لحاظ کیفی بسیار مطلوب و کارآمد می باشند.

یک عایق صوتی خوب چه ویژگی باید داشته باشد؟

یک عایق خوب باید از چگالی مناسب بهره مند باشد تا بتواند حالت آکوستیک خود را حفظ نماید. از این رو قبل از خرید عایق صوتی باید از استاندارد بودن چگالی و ضخامت آن مطمئن شوید. شرکت های بسیاری در زمینه تولید انواع عایق رطوبتی، صوتی و حرارتی مشغول به فعالیت هستند و محصولات خود را با تنوع بالا در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهند.

شما با توجه به مکان مورد نظر و اندازه سر و صدا می توانید نسبت به خرید عایق صوتی ایده آل اقدام نمائید. برای مثال برای جلوگیری از انتقال سر و صدای تلویزیون، تلفن و مکالمات روزمره می توانید از عایق صوتی دیوار مشترک استفاده کنید.

این عایق به صورت رولی یا تخته ای مورد استفاده قرار می گیرد و آرامش را برای ساکنین آپارتمان هایی که اتاق های آن ها دیوار به دیوار است فراهم می کنند.

مزایای استفاده از عایق صوتی در ساختمان:

1. کاهش پژواک صدا در اتاق

2. کاهش خروج صدا از اتاق به اتاق های مجاور یا به بیرون از منزل

3. ایجاد محیطی آرام

4. کنترل سر و صدا

انواع عایق صدا بر اساس محل مورد استفاده

عایق صوتی دیوار

استفاده از عایق صوتی به منظور ایزوله کردن دیوارهای ساختمان ها نه تنها سبب ایجاد محیطی آرام در برابر خیابان های شلوغ و همسایه های پر سر و صدا می شود، بلکه سیستمی بسیار حرفه ای برای عایق کردن استودیوها و اتاق های ضبط صدا هم محسوب می شود.

این صداگیرهای دیوار هم در برابر صداهای موجود در فضا و هم در برابر صداهای ناشی از ضربات مکانیکی مانند اسباب کشی ها مقاوم هستند. یکی از متریال هایی که در این نوع سیستم مورد استفاده قرار می گیرد، پشم سنگ می باشد که در حال حاضر از بهترین عایق های صداگیر محسوب می شود.

عایق صوتی دیوار مشترک روکار

عایق های جاذب صدا به صورت روکار به دیوار نصب می شوند. از بهترین عایق های صوتی دیوار مشترک روکار می توان عایق های تخته ای را نام برد. مهم ترین ویژگی عایق روکار دیوار مشترک این است که اگر در خانه خود فضای کافی برای ساخت یک اتاق ندارید، با استفاده از عایق صداگیر دیوار مشترک می توانید به راحتی یک دیوار بسازید و اتاقی ضد صدا را بوجود آورید.

این عایق تنها 30 میلی متر ضخامت دارد و به صورت روکار قابل نصب می باشد. بهترین عایق ضد صدا عایقی است که سنگین بوده و جرم بالایی داشته باشد. برخلاف سایر عایق ها، عایق دیوار مشترک 4 لایه دارد و می تواند طیف گسترده ای از فرکانس ها را مهار کند.

لایه های این عایق در کنار یکدیگر لمینت شده اند. تخته های عایق دیوار مشترک در حدود 34 کیلوگرم به وزن دیوار اصلی شما می افزایند و از عبور انرژی و ارتعاش های ناشی از صداها جلوگیری می کنند. پشم سنگ از بهترین عایق صوتی دیوار مشترک محسوب می شود.

عایق صوتی سقف

برای این که سقف شما به خوبی عایق شود باید از متریالی استفاده نمایید که چگالی بالایی داشته باشد و وزن سقف را افزایش دهد. یک عایق صوتی مناسب سقف، عایقی است که انرژی صوتی و ارتعاشات را در سقف خانه بهبود می بخشد و از انتقال صدا از این طریق جلوگیری بعمل می آورد.

در عایق کاری سقف دقت به یکسری نکات ضروری می باشد. ابتدا باید مشخص کنید که جنس سقف خانه شما بتنی است یا چوبی و یا آجری؟ صداهای آزاردهنده از کدام قسمت های خانه بیشتر می آیند؟ صداها از چه نوعی هستند؟ صدای تلویزیون، صحبت کردن یا صداهای ضربه ای؟ اندازه بلندی صدا چقدر است؟ از عایق صوتی روکار سقف استفاده شود یا توکار؟

پس از پاسخ گویی به این سوالات، می توانید انواع محصولات عایق صدا را بررسی نمایید و هرکدام که مطابق با شرایط شما هستند را به منظور ایزوله سازی سقف مورد استفاده قرار دهید.

عایق صوتی کف

عایق صوتی کف دارای انواع مختلف و متریال های گوناگون می باشد که به صورت لایه ای یا ریزشی مورد استفاده قرار می گیرد و باعث عدم انتقال صدا می شود. از عایق کاری صوتی برای کف آپارتمان ها، سطوح بیرونی یا سطوح داخلی ساختمان هایی که صدا را به اندازه زیادی تولید می کنند یا انعکاس می دهند، استفاده می شود.

عایق صوتی کف روکار

با استفاده از عایق صوتی در کف ساختمان می توان به محیطی آرامش بخش دست یافت. عایق های کف دو نوع دارند که دارای طراحی یا اجرای متفاوت می باشند، روکار یا توکار.

روش توکار برای فضاهایی مناسب است که در حال ساخت می باشند، زیرا برای کف های ساخته شده، تخریب و شکافتن کفپوش زمان و هزینه های زیادی را در بر می گیرد.

عایق های کف روکار معمولا از مقاومت بالایی برخوردار می باشند و شامل پشم شیشه، پشم سنگ، پلی یورتان، پلی استایرن، تایل های استفاده شده از فیبرهای معدنی و بتن لیکا می باشند.

انواع عایق های صوتی:

1- عایق صدا با ساختار شانه تخم مرغی شش وجهی:

از دسته فوم های اسفنجی هستند که برای کنترل طنین در استودیو و اتاق تمرین موسیقی بکار گرفته می شوند. ظاهر جعبه تخم مرغی این فومها باعث شده که یک عایق مناسب جهت کنترل صدا باشند. در تمامی استودیوهای ضبط موسیقی و اتاق های تمرین موزیک، وجود فوم های شانه تخم مرغی بهترین راهکار جهت جلوگیری از بازگشت صدا و شکست طنین صوت است این فوم ها قادر به جذب طیف زیادی از صداهایی با فرکانس بالا هستند.

کاربرد:جهت استفاده بر روی دیوار، سقف، اتاقک ها و باکس ها

2. فوم XPS:

برای ممانعت از ورود صدا به ساختمان، دیوارهای سازه را باید با مصالحی پوشش داد که ضریب صدای بالایی داشته باشند. فوم ایکس پی اس (XPS) جزء مصالح چند منظوره محسوب میشود که نقش عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی را در ساختمان ایفا میکند. این فوم ساخته شده از پلی استایرین اکسترود شده دارای سلول های بسته میباشد و از استحکام بالایی برخوردار است.

فوم XPS بسیار سبک بوده و برخلاف ضخامت کم آن از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار است. این نوع فوم گاهی بخشی از سازه به تعداد می آید و به دلیل وزن بسیار سبک هیچ بار اضافه ای بر ساختمان وارد نمیکند.

3. یونولیت:

یونولیت های ورقه ایی یا مکعبی شکل دارای چگالی بالایی هستند و به نام عایق صوتی در مکان های پر سر و صدا مانند موتورخانه مورد استفاده قرار میگیرند. اصولا این نوع عایق ها در مرحله سفت کاری ساختمان نصب میشوند و عایق خوبی برای جذب صدا هستند. ورقه های یونولیت از جنس پلی استایرن هستند و از پخش صدا در محیط جلوگیری میکنند و فضایی آرام برای ساکنین فراهم میکند.

4. عایق صوتی دو رو صاف:

این عایق در دو نوع ساده و یکرو چسب دار موجود است. نوع ساده آن برای عایق کاری توکار استفاده می شود. بدین صورت که در حین ساخت ساختمان و مابین دو تیغه دیوار قرار می گیرد. به صورتی که تمامی سطوح دیوار را بپوشاند. این روش را اغلب برای عایق کاری بین واحد های آپارتمانی و یا دیواره های خارجی منازل بکار می برند. علاوه بر عایق صوت شدن دیوار، در برابر گرما هم استقامت خوبی داشته باشد.

عایق های یکرو چسب دار برای مواقعی مصرف می شود که ساختمان ساخته شده است اما از نظر صوتی عایق مناسبی ندارد. لذا در این صورت بهترین راه چسباندن این عایق روی دیوار و خلاص شدن از صدا های مزاحم اطراف منزل است.

البته باید در نظر داشته باشید که این عایق ظاهری چندان زیبایی ندارد و برای زیبایی بیشتر لازم است تا روی آن را با دیوارپوش هایی بپوشانیم.البته برای داشتن عایقی با طول عمر بیشتر و کارایی بهتر، روش اول مناسب تر است و روش دوم تنها زمانی بکار برده می شود که پس از ساخته شدن ساختمان قصد عایق کاری آن را داشته باشیم.

کاربرد:جهت استفاده برای دیوارهای مشترک، کف، سقف و….

5. عایق صوتی لوله های تاسیساتی:

عایق های صوتی لوله ای جهت عایق صوت نمودن لوله های سروبس های بهداشتی، حمام، لوله های آب مصرفی و… مورد استفاده قرار می گیرند. عایق های لوله ای به طور معجزه آسایی در از بین بردن صدا موثر بوده و به طور تخصصی برای انواع لوله های موجود در ساختمان ها ساخته و تولید شده اند.

سایز این نوع عایق های لوله ای صوتی از 5/8 تا 3 می باشد. همچنین نصب و اجرای این عایق ها بسیار راحت و آسان بوده و بدون داشتن تخصصی خاص به راحتی قابل اجرا می باشند.

ویژگی های عایق های صوتی لوله ای می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

1- ضد اشتعال و ضد آب و رطوبت

2-عمر مفید بالای 30 سال

3-جذب صدای فوق العاده

4-دارای ساختار سلولی بسته

5-دوستدار محیط زیست



به "آشنایی با انواع عایق صوتی" امتیاز دهید

7 کاربر به "آشنایی با انواع عایق صوتی" امتیاز داده اند | 4.7 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با انواع عایق صوتی"

1 دیدگاه

فرشاد فرقانی 2 مهر 1401

سلام علیکم
کامل و جامع و با ارزش بود .
احسنت

پاسخ به فرشاد فرقانی
* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید

به دنبال تیم حرفه ای معماری سازه هستید؟

ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.

021-26208252