کاربرد های کاشی در صنایه ساختمانی، مزایا و معایب آن

از جمله دیوارپوشهای رایج که میتواند در بازسازی بسیار استفاده گردد، کاشی است در ادامه بیشتر در خصوص آن خواهیم خواند.

کاربرد های کاشی در صنایه ساختمانی، مزایا و معایب آن

به گزارش گروه ساختمانی آبان، کاشی از جمله رایج ترین و پرکاربردترین مصالحی است که به اسم پوشش نهایی برای دیوار داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. کاشی ها جزء مصالح سرامیکی و سفالین هستند و در ابعاد مختلف برای تزئینات داخلی و خارجی ساختمان و بعلاوه به اسم عایق رطوبتی استفاده میگردد. از گذشته تا امروز انواع دیوارپوش برای حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه در نظر گرفته شده اند و در انواع گوناگون فراوری میشوند.

این دیوارپوش ها بر اساس استفاده یا عدم استفاده از لعاب از یکدیگر متمایز میشوند. مواد تشکیل دهنده لعاب ها اغلب شامل فلدسپات ها، کائولینیت، کوارتز و افزودن اکسید آهن و گچ میباشد. این متریال ها بعد از پودر شدن به وسیله دستگاه بر روی کشیده، سپس پخته میشوند.

مزایای انتخاب کاشی:

  1. کاشی ها قابل شستشو هستند، بنابراین از نظر بهداشتی کاملاً ایده آل میباشند.
  2. آنها درصد پایینی از آب را به خود جذب مینمایند و برای مکان های مرطوب مناسب میباشند.
  3. دوام و طول عمر بالا
  4. مقاومت این دیوارپوش در برابر نور خورشید بالا است و دچار تغییر رنگ نمیگردد.
  5. ضداشتعال و ضد حریق می باشند.
  6. در برابر هرگونه مواد شیمیایی مقاومت بالایی از خود می باشند.

معایب کاشی:

  • کاشی ها شنماینده هستند و در هنگام نصب آنها بر روی دیوار باید دقت لازم صورت گیرد.
  • این مصالح از نظر کیفیت درجه بندی شده اند و در درجه یک، دو و سه ساخته میشوند.
  • قبل از نصب، لایه زیر آن باید عایق بندی گردد زیرا آب میتواند از درزهای بین آن نفوذ کند.
  • درزهای را نمیتوان بعد از مدتی تمیز نمود.

انواع لعاب کاشی:

1. لعاب تبخیری:

فرآیند فراوری این لعاب بدین صورت است که در لعاب موجود در کاشی در کوره ها تبخیر میگردد و بعد از رسیدن به حالت اشباع بر روی سطح رسوب میکند. این نوع لعاب برخلاف سایر لعاب ها به صورت دوغاب بر روی سطح ریخته نمیشوند بلکه قبل از پخت بر روی کاشی لایه نشانی میگردد. این نوع لعاب مقاومت بسیاری در برابر عوامل محیطی و مواد شیمیایی دارد.

2. لعاب خام:

این نوع لعاب ترکیب اصلی با آب مخلوط میشوند و با افزودن الکترولیت پودر میشوند. الکترودهایی در فراوری لعاب مورد استفاده قرار میگیرند شامل تروکالین، تری پلی فسفات سدیم و متاسلولز کربوکسید میباشند.

پس از تعیین و تنظیم عوامل موثر در فراوری لعاب از جمله دانسیته، رسیت، رئوپوکسی، دیلاتنسی و.. لعاب از دستگاه بیرون می آید و وارد حوضچه ها میگردد. سپس بعد از 48 ساعت حضور در حوضچه ها برای استفاده آماده میباشد.

3. لعاب فریتی:

این نوع لعاب به لعاب هایی که قبل از پوشش کاشی فرآوری میشوند، لعاب فرآوری شده می گویند. برای فراوری این نوع لعاب مواد اولیه خرد شده و وارد کوره ذوب میشوند.

این مذاب ایجاد شده از کوره وارد حوضچه آب میگردد و دمای آن کاهش می یابد. به منظور تهیه دوغاب لعاب از فریت اولیه، فریت ها با درصدی کائولن و الکترولیت داخل آسیاب ریخته میشوند. بقیه مراحل هم مشابه فراوری لعاب خام میباشد.

بدنه کاشی:

بدنه کاشی ها به چهار نوع زیر تقسیم میشوند:

1. بدنه ماژولیکا:

این نوع بدنه از کاشی متشمل از: خاک رس آهکی و غیر آهکی می باشدکه علاوه بر آنها از ضایعات بنتونیت، بنتونیت 8 الی 12 درصد، سیلیس، آهک و دولومیت هم ممکن است استفاده گردد. رنگ این بدنه صورتی تا قهوه ای مایل به قرمز است.

2. بدنه کاتوفورد:

مصرف آهک در این نوع بدنه نسبت به بدنه ماژولیکا کمتر است و به همین علت دارای تخلخل کمتر اما استحکام بالاتر میباشد. موادی که در تهیه این بدنه مورد استفاده قرار میگیرند شامل خاک رس آهکی و غیر آهکی و ضایعات بدنه های آماده شده برای پخت میباشند.

3. بدنه مونوپروزا:

این نوع بدنه به صورت تک پخت می باشد که بعد از پرس سریعاً به خشک کن منتقل میگردد. کوره های رولری که برای پخت این بدنه استفاده میشوند ممکن است دو طبقه یا یک طبقه باشند. اگر پخت در دو طبقه صورت گیرد مقدار فراوری بدنه دو برابر خواهد شد اما اگر بدنه ها در رولرهای یک طبقه ای پخته شوند رنگ لعاب و ابعاد آن زودتر شکل میگیرد. انواع بدنه های مونوپروزا شامل موارد زیر میباشند:

1. سفید:

رنگ این نوع بدنه سفید تا زرد است و مواد تشکیل دهنده آن چند نوع خاک رس سفید پخت میباشد.

2. قرمز:

در فراوری بدنه های قرمز از خاک رس غیر آهکی با آهن بالا استفاده میگردد البته میتوان برای تنظیم خواص بدنه از متریال هایی نظیر فلدسپات، سیلیس، ماسه سیلیس و ماسه فلدسپات استفاده نمود.

4. بدنه ارتن ور پخت سفید:

این بدنه ها در انواع آهکی، فلدسپاتی آهکی و فلدسپاتی سیلیسی فراوری میشوند و در مقایسه با سایر بدنه ها دارای مزایای زیر هستند:

رنگ این نوع بدنه سفید است و بعد از پخت میتوان از لعاب ترانسپرنت یا لعاب بی رنگ برای آن استفاده نمود.استفاده از لعاب ترانسپرنت در این بدنه امکان چاپ زیر لعابی را فراهم میکند.

نکات مهم در انتخاب کاشی:

در بازار انوع مختلفی موجود میباشند در سه درجه 1، 2 و 3 به فروش میرسند. البته درجه های 4 و 5 هم در بازار یافت میشوند اما از نظر کیفیت بسیار پایین هستند. بر اساس استاندارهای ملی کشور تهیه و ساخته میشوند.

مقدار جذب آب مناسب برای کاشی ها باید کتر از 0/6 می باشد، کاشی سرامیک نامیده میشوند. مقاومت مکانیکی و شیمیایی کاشی سرامیک ها بالا است. آنها طبق روش فراوری و مقدار جذب آب به انواع مختلف تقسیم میشوند. طبق استاندارد ملی در انواع ضد اسید، موزائیکی و سرامیک فراوری میگردد. بعضی از آنان خود دارای لعاب یا بدون لعاب در انواع یک پخت یا دو پخت و برای پوشش کف یا دیوار در بازار موجود است.

طرح و رنگ باید به کارکرد آنها که بر روی برچسب روی جعبه نوشته شده توجه کرد. این کارکردها و ویژگی ها به صورت کد میباشند و بر اساس آنها میتوانید کاشی سرامیک مناسب کار خود را انتخاب کرده و در هزینه ها صرفه جویی نمائید. هنگام خرید کاشی باید برچسب های روی جعبه کاشی را به دقت بخوانید.

1. درجه سختی و کیفیت:

مرغوب ترین، نوع درجه یک است. کاشی درجه دو نسبت به کاشی درجه یک قیمت کمتری دارد. این پوشش کف مناسب هستند. اما کاشی درجه سه نسبت به درجه یک و دو استحکام کمتری دارد، به همین علت از آن به اسم دیوارپوش استفاده میگردد.

2. درجه سختی و سائیدگی:

درجه سائیدگی که با علامت اختصاری PEI درج میگردد مقدار مقاومت کاشی براق در برابر سایش و استحکام آن به اسم کاشی کف را درجه بندی مینماید. PEI بر روی جعبه کاشی های غیر براق درج نمیگردد. مقاومت کاشی هایی که PEI آنها IV است در برابر سائیدگی بسیار بالاست و در تمام مکان های مسکونی و تجاری میتوان از آنها استفاده نمود.

3. نفوذ جذب آب:

رتبه بندی W.A. که مقدار جذب آب کاشی را تعیین می کند، کاشی ها به چهار دسته تقسیم میشوند. مقدار جذب آب در نمومه های غیر شیشه ای بیش از 7 درصد وزن آنهاست که این نشان میدهد. برای استفاده در محیط های مرطوب مناسب نیست.

کاشی نیمه شیشه ای هم 3 تا 7 درصد و شیشه ای فقط 0/5 تا 3 درصد وزن خود آب جذب می نمایند. در نهایت هم مقدار جذب آب و نفوذناپذیر،باید کمتر از 5 درصد از وزن کل آن باشد.

4. اصطکاک و سایش:

ضریب اصطکاک یا COF مقاومت کاشی را در برابر لیز خوردن تعیین میکند. برای مکان های مسکونی مقدار COF بیشتر از 0/5 درصد و برای مکان های تجاری این مقدار باید بیشتر از 0/6 باشد. اگر مقدار COF بیشتر باشد احتمال سر خوردن روی کاشی کمتر است.

5. مقاومت در برابر سرما:

درجه بندی برحسب مقدار تحمل کاشی را در مقابل سرمای بیرون نشان میدهد. البته از کاشی در داخل ساختمان بهره ببرید این درجه بندی ضرورتی ندارد.

6. تنوع رنگی:

تنوع رنگ برخوردار در این نوع دیوار پوش ها بسیلز حائز اهمیت می باشد.از کاشی های چند رنگ استفاده میکنیم. البته باید کاشی را مناسب با مکان مورد نظر انتخاب کنیم. مثلاً استفاده از کاشی با مقدار درصد جذب آب بالا در بیرون از ساختمان درست نیست.



به "کاربرد های کاشی در صنایه ساختمانی، مزایا و معایب آن" امتیاز دهید

1 کاربر به "کاربرد های کاشی در صنایه ساختمانی، مزایا و معایب آن" امتیاز داده است | 4 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاربرد های کاشی در صنایه ساختمانی، مزایا و معایب آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید

به دنبال تیم حرفه ای معماری سازه هستید؟

ما با مشاوره مستمر و پیگیر به شما کمک خواهیم کرد پروژه های گوناگون ساختمانی را فراتر از تصورتان پیش ببرید.

021-26208252